Rezervatia de zimbri Hateg

Pensiunea Avy este situata la 5 km aproximativ 10 min. cu masina de Rezervatia de zimbri.

rezervatia zimbri hateg

Rezervatia de zimbri de la Hateg este printre putinele locuri din Europa unde traieste zimbrul.

În rezervatia de la Hateg sunt zimbri incepând cu 1958, numarul lor fiind variabil, în prezent fiind de 8 exemplare (s-au mai inmultit in anul 2012). Am fost si noi sa îi vedem cu ocazia calatoriei noastre pentru promovarea Tarii Hategului si a Jud. Hunedoara.

Cu o suprafata de 40 ha, situata în apropierea orasului Hateg, Padurea Slivut reprezinta un ecosistem natural cu quercinee xeroterme, rest al unor întinse suprafete de padure initiala de stejari, dar care au fost defrisate datorita extinderii activitatilor agricole specifice pentru zonele colinare de pe rama depresiunii Hategului. Din anul 1958, în zona s-a creat în aceasta padure o rezervatie de zimbrii. În prezent, Directia Silvica Deva prin Ocolul Silvic Hateg, detine custodia acestei rezervatii naturale.

Aflata 3 km de oras, rezervatia din padurea Slivut se mandreste cu faptul de a fi primul loc de pe teritoriul Romaniei, unde zimbrul european si-a facut aparitia. Acest fapt s-a intamplat in toamna anului 1958, cand o pereche de zimbri – Podarec si Polonka – a fost adusa din Polonia. Peste cinci ani a mai fost adus înca un exemplar din Polonia, Pumila. Acestia s-au înmultit, astfel încât în anul 1979, în Rezervatia de Zimbri Slivut – Hateg, existau un numar de 12 zimbri. Cei nascuti în România au primit nume începând cu litera R. În timp, o parte dintre zimbri nascuti la Hateg (in total 47 de pui) au luat drumul altor locuri din România, unde s-au format mai apoi rezervatii de zimbri, respectiv Vanatori Neamt si Neagra Buscani. La Rezervatia Vânatori – Neamt au fost dusi de la Hateg trei exemplare în anul 1969, la Neagra Bucsani au plecat sase exemplare în anul 1982. Alti trei zimbri de la Hateg au luat în anul 1966 drumul Bucurestiului, pentru a fi dati Gradinii Zoologice, iar un an mai târziu, înca doi zimbri au plecat la Pitesti. În anul 2002, au fost adusi la Hateg un numar de trei exemplare de zimbri de la Bucsani.

Familia de zimbri de la Slivut – Hateg a primit în sânul ei ultimul exemplar în anul 2004, pe Roxana. Astfel, în momentul de fata exista în rezervatie un numar de 8 zimbri: Romo, Roxi, Romina si Roxana, etc. În incinta rezervatiei de la Slivut – Hateg puteau fi întâlniti si alti reprezentanti ai faunei carpatine, respectiv cerbi carpatini, lopatari, capra neagra, urs, mistret, caprioara, fazani.

Comments are closed.